Ταξίδι στον πολιτισμό

Στα Καλάβρυτα και στην ευρύτερη περιοχή, ο πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την ιστορία των νεότερων χρόνων. Συνδεδεμένη με γεγονότα εθνικής σημασίας που σημάδεψαν το ιστορικό γίγνεσθαι, η περιοχή αξιοποίησε την κληρονομιά της δημιουργώντας θύλακες μνήμης και πολιτισμού.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, από τις αρχαιότερες του ελληνικού χώρου, είναι ο τόπος όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Μάρτυρας πολλών ιστορικών γεγονότων που άφησαν το αποτύπωμά τους στο κτίσμα, η μονή λειτούργησε ως χώρος συγκέντρωσης προεστών και παραγόντων της Επανάστασης,. Εκεί, τον Μάρτιο του 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης κηρύσσοντας την έναρξη της αντίστασης απέναντι στους Οθωμανούς κατακτητές. Πέρα από τον έντονο συμβολισμό της για τον ελληνισμό, η Μονή φιλοξενεί σημαντικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους διακρίνονται το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (δηλαδή η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους)•ένας επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη• η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που κεντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την ξακουστή «Κοκόνα του Ρολογά»• πολύτιμα Ευαγγέλια•τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού• ξυλόγλυπτοι σταυροί, δισκοπότηρα και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. Σημαντικό είναι,επίσης, το περιεχόμενο της πλούσιας βιβλιοθήκης, με εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1502.

Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος θυμίζει στο διηνεκές τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν και ξεχώρισαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου τους κατοίκους της πόλης. Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών εκτελέστηκαν, ενώ τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου οι Γερμανοί να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο. Το κτίριο, παλιό δημοτικό σχολείο της περιοχής, μετατράπηκε σε μουσείο το 2005. Η συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα, όπως χάρτες, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων κ.ά.

Αν αγαπάτε την ιστορία, το ταξίδι στα Καλάβρυτα θα σας αποζημιώσει! Συνδυάστε την επίσκεψή σας στη Μονή Αγίας Λαύρας και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος με μια αξέχαστη διαδρομή με τον οδοντωτό στις ομορφιές της περιοχής.


Τηλέφωνα Επικοινωνίας

14511

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών (καθημ. 08:00 - 20:00)

213 012 1010

Γραμμή Εξυπηρέτησης για τα ETR Τρένα καθημερινά 08:00 - 20:00

Συνδεθείτε μαζί μας LinkedIn Youtube