Πασχαλιάτικα έθιμα

Το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που συνδέονται με τη λαϊκή παράδοση ή ακόμα και την αρχαιότητα,δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στις μέρες της γιορτής.

Στις Σέρρες, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κάθε Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζονται τα «Αδώνεια». Στην περιφορά του Επιταφίου, οι νοικοκυρές τοποθετούν στο κατώφλι του σπιτιού τους ένα τραπεζάκι με θυμίαμα και στολισμένη την εικόνα του Εσταυρωμένου. Δίπλα του, ένα πιατάκι με όσπρια ή κριθάρι παραπέμπει σε ένα αρχαίο έθιμο προς τιμήν του Άδωνι, συμβολίζοντας τη νεότητα που χάνεται γρήγορα και άδικα.

Στην Κερκίνη, στο χωριό Καστανούσα, γίνονται οι παραδοσιακές «αυγομαχίες», ποντιακό έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Τις αυγομαχίες τις συναντάμε ξανά στις Κρηνίδες του Δήμου Καβάλας, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Πρόκειται για μια πραγματική μάχη τσουγκρίσματος, με νικητή όποιον βρεθεί με τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

Στη Δυτική Μακεδονία, τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, στα Δώδεκα Ευαγγέλια, οι γυναίκες φέρνουν κουλουράκια για τους ζωντανούς και μετά την εκκλησία τα μοιράζουν στον κόσμο.

Με τον δικό της τρόπο γιορτάζει το Πάσχα η περιοχή της Καλαμπάκας. Εκτός από τα μοναστήρια των Μετεώρων που αναδεικνύουν το θρησκευτικό μήνυμα της Ανάστασης, πολλές είναι οι τοπικές παραδόσεις που κάνουν το Πάσχα μοναδικό.

Βαθιά θρησκευτικά, εξαγνιστικά ή αποτρεπτικό του κακού που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή, τα έθιμα του Πάσχα δίνουν ιδιαίτερο τόνο στη μεγάλη γιορτή. Εκμεταλλευτείτε τώρα τις μοναδικές προσφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μπείτε στο τραίνο και χαρείτε ένα αξέχαστο Πάσχα!


Τηλέφωνα Επικοινωνίας

14511

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών (καθημ. 08:00 - 20:00)

213 012 1010

Γραμμή Εξυπηρέτησης για τα ETR Τρένα καθημερινά 08:00 - 20:00

Συνδεθείτε μαζί μας LinkedIn Youtube