Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων, μία μαγευτική διαδρομή.

Εν συρμώ 2018

Όπως κάθε χρόνο ο Οδοντωτός γιορτάζει και το Μάη του 2018!

Το  μήνα Μάη προγραμματίζονται  με συντονιστή την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας  αλλά και με τη συνδρομή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  εορταστικές εκδηλώσεις στο Διακοπτό, στη Ζαχλωρού, στα Καλάβρυτα με επίκεντρο τον Οδοντωτό, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Αίγιο.

Ο Οδοντωτός, έργο τέχνης ανθρώπων, ταιριάζει απόλυτα με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που διατρέχει, το φαράγγι του Βουραϊκού, το έργο τέχνης της φύσης.

Ομιλίες, εκδηλώσεις, εκθέσεις  και άλλες δράσεις θα πλαισιώσουν τις  εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας, δένοντας το ιστορικό τρένο μας με τους επισκέπτες  από τη χώρα μας και το εξωτερικό.

Όλο το Πρόγραμμα των  Εκδηλώσεων και για το έτος 2018, όπως και το 2017,  είναι  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχοντας στα δρώμενα αυτά χορηγεί ειδικές εκπτωτικές τιμές σε ομάδες επιβατών σε συγκεκριμένα τρένα και συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του μήνα Μάη.

Ελάτε μαζί μας στη  διαδρομή του Οδοντωτού  στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στη φαντασμαγορική φύση, με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που ακολουθεί το ταξίδι  μας στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής.

Μια  ημερήσια σιδηροδρομική επίσκεψη στα μαγευτικά Καλάβρυτα και το Διακοπτό είναι μια θαυμάσια εμπειρία, ενώ η  ατμόσφαιρα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Οδοντωτό, αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Αίγιο το μήνα Μάιο  θα δώσουν μια πολύ θετική εικόνα  σε όλους τους επισκέπτες μας.

Το ενημερωτικό τρίπτυχο των εκδηλώσεων επισυνάπτεται στο τέλος της σελίδας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα  www.ensirmo.gr

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

  

 

 

 

 

 

 

Διαδρομή

Διανύει 22 χιλιόμετρα διαδρομής και    αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το  δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Στη διαδρομή πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν τα καλά νερά, όπως πράγματι αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο  αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μοναδική διαδρομή του Οδοντωτού στο φαράγγι του Βουραϊκού

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα του Διακοπτού, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων.

Δρομολόγια (ισχύουν από 30/7/2017)

Αναχωρήσεις από Διακοπτό: Αναχωρήσεις από Καλάβρυτα:
09:05 10:17
11:30 12:43
12:49* 14:03*
14:05 15:28
15:30* 17:23*
 
* Εκτελούνται Σάββατο και  Κυριακή.
  • Εκτός από τα σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εισιτήρια μπορείτε να εκδόσετε και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: tickets.trainose.gr, έως και 10 λεπτά πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.
  • Υπάρχει  δυνατότητα έκδοσης  ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, με χορήγηση έκπτωσης 10% .
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τιμές εισιτηρίων, προσφορές, μετακινήσεις ομάδων και εκδρομές απευθυνθείτε στα παρακάτω γραφεία έκδοσης εισιτηρίων:

Καλάβρυτα                                                                   Διακοπτό

Tηλ: +30 26920-23050                                                   Tηλ:+30 26910-43206

Fax +30 26920-22022                                                     Κιν: +30 6986-307176

Email:st.kalavrita@trainose.gr                                      Email:st.diakopto@trainose.gr


Ενημερωθείτε για το τουριστικό πακέτο «Kalavryta City Pass» και επωφεληθείτε από την προνομιακή του τιμή.


Τηλέφωνα Επικοινωνίας

14511

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών (καθημ. 06:30 - 22:00)

213 0 121 121

Γραμμή Παραπόνων Δευ - Παρ 08:30 - 13:30

Συνδεθείτε μαζί μας LinkedIn Youtube